top of page

WZC De Samaritaan, Maarkedal. Vicky Saveyn en Eline Vermeulen

 

Je volgde de Master Class en de leerdagen. Wat is je bijgebleven? 

Het traject Wonen en leven in Trialoog heeft ons een kapstok (de zes sleutelprincipes) gegeven waaraan we heel veel zaken uit onze werking konden ophangen. Het gaf ons een basis om verschillende aspecten uit onze werking te evalueren, in vraag te stellen (wat is de bedoeling?) en bij te sturen. Wat ons zeker ook is bijgebleven is om steeds te vertrekken vanuit het positieve en om negatieve zaken om te buigen naar positieve en/of uitdagende gedachten.

 

Vond je dit traject de moeite waard?

Het traject was meer dan de moeite waard! Ook al hadden we het gevoel dat we al goed bezig waren, toch heeft Trialoog op bepaalde vlakken nog onze ogen geopend. Wat we vooral onthouden:

- methodieken die aangeleerd werden

- uitwisselen van ervaringen

- begeleiders die ons uitdagen (positief bedoeld) en ons dat extra duwtje gaven om op de werkvloer aan de slag te gaan. 

 

Wat is er tussen de start en nu veranderd in jullie huis en/of bij jezelf? 

Er is een cultuurverandering gekomen. Alle partijen worden betrokken, met vooral het oog op 'wij gaan werken in het huis van de bewoner' ipv. 'de bewoner komt bij ons wonen'. Bewoners, familie én medewerkers worden veel meer betrokken in het beleid. We zijn meer één fmailie geworden met een gemeenschappelijk doel. De inspraak van de bewoner gaat niet meer enkel over individuele noden en behoeften (via IDO) maar gaat verder dan dat : bvb visie op maaltijdbeleving. 

Waarom zou een ander huis dit moeten doen?

Trialoog zorgt ervoor dat je huis mee evolueert in het kader van nieuwe/andere verwachtingen en noden van de bewoners, familie, medewerkers en de overheid. Ook in tijden van arbeidsschaarste willen wij hier blijven op inzetten, blijven nadenken over dàt wat er echt toe doet voor onze bewoners, hun families en onze medewerkers.

Door samen met andere voorzieningen in communicatie te gaan, kom je tot nieuwe inzichten of ideeën om problemen binnen de eigen voorziening aan te pakken. Het feit dat je met twee van dezelfde voorziening kan deelnemen i zeker een meerwaarde, waarbij het ook nog een extra meerwaarde is als iemand van het beleid deelneemt. 

Wij zijn alvast ingeschreven voor het vervolg van Trialoog. We vinden deze tijdsinvestering de moeite waard!

Terug

bottom of page